Zo af en toe gaan we samen wandelen, mijn dochter Marloes en ik.
Deze keer wilde ik haar de Kaapse bossen laten zien nabij Doorn. Ook omdat dat bos altijd vol paddenstoelen staat en er een berkenbosje is waar je om komt in de vliegenzwammen.
Berken en vliegenzwammen hebben een symbiotische relatie.
Alleen is het even een gedoetje om de parkeerplaats te vinden. De groene entree heet het en ligt verscholen in het groen langs een provinciale weg.
Maar we hadden geluk, ik zag de parkeerplaats op tijd.
Op de parkeerplaats stond al een paddenstoel te wachten. Een geschubde parasolzwam.
Aangezien het bos uit grote stukken beukenbos bestaat, vonden we ook al snel de Amatistzwam.
Ook wel rode koolzwam genoemd en hij is eetbaar. Maar we hebben ze laten staan !
Een paar weken geleden stond er in de krant dat een kok uit Den helder dacht dat je zelf paddenstoelen mocht plukken en hij had 2 kilo eekhoorntjesbrood en andere eetbare boleten bij zich.
Echter hij kwam "Ko" de boswachter tegen en die heeft hem een verbaal gegeven, want grote hoeveelheden mag je dus niet meenemen ( wel een handje ).
Hij moet voor de rechter verschijnen wegens "stropen ". De boswachter heeft de paddenstoelen weer op de plek teruggelegd waar hij ze geplukt had, zodat de dieren die de paddenstoelen normaal eten ze weer konden vinden.
Natuurlijk zagen we ook porseleinzwammen. Meestal zijn ze spierwit, maar deze had een lichtbruine kleur. Maar onmiskenbaar een porseleinzwam. Zo glimmend en met licht wat door de hoed heen straalt zie je mooi de lamellen oplichten.
Bloedsteel mycena's blijven mooie paddenstoelen om op de foto te zetten. Je ziet ze vaak in groepjes staan. Ze kleuren wat roodbruin, maar als je deze paddenstoel beschadigd, stroomt er bloedrood sap uit, vandaar de naam.
De botercollybia, een paddenstoel uit de familie van de Russula's. Een prachtige paddenstoel met een wat vettig aanvoelende hoed ( vandaar de naam ). Als hij jong is, dan krullen zijn randen van de hoed op. Dat is mooi met tegenlicht, je krijgt dan een oplichtende rand.
Bij het zoeken naar slijmzwammen, haal je soms boomstammen weg om ze van de onderkant te kunnen inspecteren. Maar toen ik dit deed zag ik een ander mooi klein paddenstoeltje.
Echt heel bijzonder, want ze groeit op de dop / kapje van een eikel. Iemand van twitter zei dat dit een vissige melkzwam was ( die ruikt naar gerookte haring , maar heb niet geroken helaas ).
We hebben tegenwooridg app's op onze telefoons, die kunnen herkennen welke paddenstoel dit is ( OBSidentify ). Het was vlg de app 100 % een fop-elfenbankje !
Deze zie je steeds vaker, een gele trilzwam. Door zijn felle gele kleur zie je hem vaal al van afstand.
Op zich wel een mooi zwammetje !
Ze lijken vandaag wel alleen porseleinzwammen te hebben met een kleurtje. Misschien chinees porselein ? :)
Marloes had een leuke foto van mij gemaakt in een heksenkring van nevelzwammen.
Hoe groot ( of eigenlijk klein ) kunnen paddenstoelen zijn. Dit is een beukenbladmycena.
Een lang paddenstoeltje, maar o zo klein. Met een beetje wind ligt het zo om en ze zijn heel teer.
Dit is een kurkstrookzwam. Groeit alleen op naaldhout ( je kan de dennennaalden zien zitten ).
Als je de foto groter maakt door er op te klikken, zie je de fijne buizenstructuur.
Muizenstaart zwammetjes. Ze groeien alleen op kegels van naaldbomen. Hoer lijken ze ook uit de grond te komen, maar dat is niet zo. Er liggen kegels onder de aarde en daar groeien ze op.
Dit is wel een apart beeld. Een mycena soort tussen de kiezen van de geweizwammetjes ( zo lijkt het net ).
Deze had ik nog nooit gezien, een narcis amaniet. Mooi oranje geel vak kleur en heel egaal glad.
Eindelijk een normale kleur van de porseleinzwammetjes ! Zo ken ik ze weer.
Eindelijk hadden we hem dan, de vliegenzwam, stond wel in de buurt van de berkenbosjes, maar was de enige leek het. Hij was wel mooi gaaf !
Op een heel andere plek vonden we nog de mooiste ! Mooi gaaf. Maar er staan er maar weinig in het bos, de vliegenzwammen.