En ineens werd het winter.... alsof moeder natuur de datum bijhoudt.... ging het ineens een paar dagen vriezen ! En er was zelf wat rijp in Purmerend, terwijl ik niet echt mist gezien heb ( maar misschien is het wel in het begin van de nacht geweest ? ).
De hortensia staat in mijn voortuin. Dus wat dicht bij het huis jammer genoeg, want hortensia's kunnen een mooi foto object zijn als er rijp om de bloemranden zit.
Ik heb het de laatste tijd koud ! Dus de 1e dag had ik niet zo een trek om er op uit te gaan.
Maar de tweede dag toch maar gedaan, omdat er meer rijp te zien was op planten enzo.
In het grasveldje tussen de hondenpoep zag ik een kleine bruine paddenstoel staan.
Brrrrr..... zou ze anti vries hebben ? Wat blijft er van over als het weer dooit ?
Op een dor blaadje zie je hoe mooi de ijskristallen zijn ( rijp ).
Dit esdoorn-blad zit niet dik onder de rijp, maar er zit net genoeg op om het een mooi contrast te geven.,
Ondertussen kwam ik deze mooie rode kat tegen. Hij had een rood neusje van de koude.
Het was een lief beest, na eerst wat afwachtend te zijn, kwam hij toch nieuwsgierig naar mij toe en liet zich fijn aanhalen.
Het lijkt wel suikergoed. Een mooie macro opname van rijp op een blad van weegbree.
Ook hier weer veel rijp op een dood blad op de grond. Dichterbij de grond is de temperstuur lager en is het vochtiger waardoor deze ijskristallen kunnen groeien.
Het gevederde blad van Duizenblad. Elk uitlopertje heeft rijp op zich.
Deze weegbree heeft zich nog niet geschoren.
Ook kleefkruid ziet er bijzonder uit op deze manier.
Besjes aan een struik. Erg belangrijk voor vogels in de winter. Maar dan moeten ze wel ontdooit zijn.
Ook weegbree wordt heel anders als ze bekleed wordt door rijp.
Geen idee welke plant dit is, maar de zaadjes met rijp maken hem mooi.
We zitten nu in het 2e jaar van de corona epidemie. Dat is duidelijk op straat en helaas in de natuur te zien :(
Op een molshoop, aan de toppen van de aarde, zie je nu ook kristallen van ijs.
Een 1e stilleven.
Een tweede winter stilleven.
Diepvries besjes.
Op weer.nl staat een voorspelling over de rest van de winter.
Definitieve winterverwachting 2022: koud en droog, met in tweede helft mogelijk langdurig winterweer !
Als ooit nog eens, dan in de komende winter
Als het er, in de context van het snel veranderende klimaat en de daarmee samenhangende afnemende kansen op winterweer, nog een keer van moet komen, dan zal het misschien wel in de komende winter moeten zijn. Het is lange tijd geleden dat een winteraanloop er zo veelbelovend heeft uitgezien als dit jaar. Veel van de seinen staan op groen, het is aan het weer om het in te vullen. Als dat in de huidige context überhaupt nog kan.
De belangrijkste drijvers achter het winterweer lijken La Niña (koude zeestroom op de Grote Oceaan langs de evenaar tussen Zuid-Amerika en Indonesië), de sterk negatieve PDO-index (een maat voor de verdeling van de zeewatertemperaturen in de Grote Oceaan ten westen van de VS) en de oostelijke QBO (een straalstroom in de stratosfeer boven de evenaar die in iets meer dan 2 jaar tijd een oostelijke en een westelijke fase heeft) te zijn. De QBO is nu oostelijk, een fase die tijdens de komende winter nog verder versterkt.
Vooral de analoge verwachting telt
Vanwege deze veronderstelde vertekening in de modelberekening, en ook op basis van onderzoek dat laat zien dat de seizoensberekeningen voor de winter de (grote) invloed op de temperaturen van geblokkeerde drukverdelingen vaak behoorlijk onderschatten, leunt WCS voor zijn verwachting sterker op de analoge signalen (de vergelijkingen met winters uit het verleden en de signalen die daaruit voortkomen) dan op de signalen die uit de berekeningen van de verschillende weermodellen naar voren komen.
Al met al wordt het de komende tijd dus spannend. Krijgen we de komende weken al, onder invloed van buiencomplexen op het westelijke deel van de Grote Oceaan, met de eerste uitbraken van kou naar onze omgeving te maken? En komt er later in de maand januari inderdaad een SSW die de poolwervel verstoort en verplaatst en zo de opmaat vormt naar die potentieel veel koudere tweede helft van de winter? De tijd zal het leren.
Herhaalt de winter van 1963 zich?
Ook de deskundigen van WCS hebben naar het jaar 1962 en de erop volgende winter van 1962/1963 gekeken, omdat de aanloop van toen en die van nu zoveel overeenkomsten vertonen. Vanwege klimaatverandering en de effecten die daarbij horen, wordt een herhaling van 1963 voor onmogelijk gehouden. Heel koud kan het ook tegenwoordig nog wel worden, maar dan gedurende kortere perioden, afgewisseld door fasen met zachter weer. Weer dat ook zachter is dan vroeger, door het warme zeewater. En zelfs als het patroon van 1963 zich wel zou herhalen, zou de winter toch niet zo koud worden, stellen zij.
Maar: ook al zou het maar om de helft van de kou van toen gaan, dan nog zou de komende winter er een worden die we ons nog lange tijd zullen herinneren. Dat staat wel vast, na al die zachte winters die we in de afgelopen jaren in Nederland hebben meegemaakt.