vrijdag 18 februari 2022

Nederland ...stormland. 18 februari 2022.

     We hebben straks 3 stormen binnen 2 weken.
Waarvan de komende storm Eunice de ergste wordt met mogelijk windkracht 10 tot 11 Beaufort.
Een storm die ik mij goed herinner was die van 1990. Ik had toen met mijn ex partner net een koopwoning betrokken. Het werd toen windkracht 11.
De straat leek wel een oorlogsgebied, halve daken waren alle dakpannen losgekomen en overal brokken dakpannen in de straat en dakpannen door de serre's en  door afdakjes van de voordeuren.

Ze voorspellen  dat Eunice net zo krachtig wordt en ze hebben voor de helft van het land code rood afgesproken.
Ik heb een houtkachel en de schoorsteenpijp op het dak heb ik wat hoger gemaakt dan nodig is ( om rookoverlast zoveel mogelijk te beperken voor mijn buren.

Ik ben vanmorgen maar het dak op geweest om er een deel ( 1,5 meter ) tussenuit te halen.
Want zo vangt de schoorsteen minder wind.


De schoorsteen een stuk kleiner.


Het uitzicht vanaf mijn dakEn de trap waar ik op en af moet.

Ik had een oude rugtas waar ik het al een keer mee gedaan had. Want met 1 hand de pijp vasthouden en met 1 hand de ladder af, dat vraagt om ongelukken. Daarom heb ik de pijp vastgeplakt met ducttape om hem daarna op mijn rug te doen en de ladder met twee handen af kan gaan.
Maar de oude rugzak had ik denk ik al opgeruimd, want kon hem niet meer vinden. Dus moest het nu doen met mijn foto rugtas helaas. Ik hoop dat hij niet te vies geworden is van dit klusje.

Dit is de ladder waar ik op en af het dak ga.
Dit zijn de bomen voor mijn huis...nu  nog recht staan.


En dit is een boom die al schuin staat na een storm in 2013. Ben benieuwd of hij om gaat deze keer.

 
 
Voor het huis stond een zware boom die al lang gesnoeid had moeten worden.
Ik zag de stam bij de grond vervaarlijk heen en weer gaan bij windstoten.
Ik de buurvrouw een appje gestuurd dat ik dacht dat de boom zou omwaaien binnenkort.
IK dacht nog...misschien overdrijf ik het een beetje ?
Maar toen de buuf ook ging kijken zei ze dat ik echt niet verdreef.
Zij belde de gemeente om te zeggen dat er een grote boom dreigde om te vallen en met kans dat het op de woningen zou vallen. Ze zou terug gebeld worden door de groenvoorziening.
Nou.... geen belletje gehoord, die zullen het ws erg druk hebben gehad.
Koffie gedronken bij de buren en ik kon mijn ogen niet van het keukenraam afhouden. Buurmeisje stond te filmen hoe de boom heen en weer ging. Ze stopte met filmen en liep de kant van de huiskamer weer op en toen zag ik de boom heel langzaam omvallen. Ze was net te vroeg gestopt met filmen :)

Ik heb het filmpje op youtube gezet, zie link:
 


Er zat al jaren een ekster-nest in de boom, geen vriendelijke dieren.
Daar ziujn we gelukkig van af ! :)

 

 
 
 
Een dag later kwamen mensen van de gemeente de boom weghalen en eentje zei nog, u hebt geluk gehad !  Hij had zo door uw voorraam kunnen gaan !


Ze kwamen met een grote grijper en ik bleef in de deuropening kijken.
Ik zag al dat de grijper niet goed de stam vast had en ja hoor... flikkert de boom uit de grijper en gaat alsnog bijna door mijn raam.


 
 
 
 
Handige harrie's zijn het . De boom kwam zelfs bij de voordeur naar binnen toe, en ik was achteraf blij dat ik de deur open had, anders had ik ws mijn deur opnieuw kunnen schilderen.
Hij kwam bijna in mijn ogen ! :)

Ze gingen nu toch maar wat grote takken er af halen ( wat ze bij het begin hadden moeten doen ! ).
Wel apart hoor, de manier hoe ze de boom weghalen. Veel risico voor schade aan auto's en huizen.

 
Nieuws van Nu.nl
 
 

Vrijdag 18 februari 2022
|
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Advies om na 14.00 uur niet de weg op te gaan, ook bussen en treinen rijden niet

Advies om na 14.00 uur niet de weg op te gaan, ook bussen en treinen rijden niet

Rijkswaterstaat dringt erop aan om in de provincies waar vanaf 14.00 uur code rood geldt niet meer de weg op te gaan. Het hoogste weeralarm is afgekondigd voor Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Flevoland, het Waddengebied en het IJsselmeergebied. Ook het bus-, tram- en treinvervoer komt grotendeels stil te liggen.

Volg de laatste ontwikkelingen rond storm Eunice in ons liveblog

Wie toch de weg opgaat, moet volgens Rijkswaterstaat rekening houden met zeer zware windstoten en onverwachte situaties als gevolg van bijvoorbeeld vallende bomen en rondvliegende voorwerpen.

Ook in de provincies waar code oranje van kracht is, is het volgens Rijkswaterstaat verstandig de reis indien mogelijk uit te stellen. Dit advies geldt nadrukkelijk voor automobilisten met een aanhanger, vrachtverkeer en vakantieverkeer.

Medewerkers van Rijkswaterstaat houden de situatie vandaag "nauwlettend in de gaten" met extra mensen in de verkeerscentrales en weginspecteurs op de weg. Bij windgevoelige locaties, zoals de Van Brienenoordbrug, de Haringvlietbrug en de Moerdijkbrug heeft Rijkswaterstaat extra personeel en materiaal klaarstaan om eventueel gestrande voertuigen snel te bergen.

Behalve de weg houdt Rijkswaterstaat samen met de waterschappen en het KNMI ook de situatie op het water scherp in de gaten. De verwachting is dat de Ramspolkering bij Kampen, de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan de IJssel en de Haringvlietsluizen bij Hellevoetsluis vandaag in elk geval dichtgaan.

Verder wijst Rijkswaterstaat erop dat bruggen en sluizen vanwege de wind tijdelijk niet bediend kunnen worden, zoals in Flevoland.

Zet je schrap voor storm Eunice: zo heftig kan het worden
Zet je schrap voor storm Eunice: zo heftig kan het worden

Dit betekenen de weercodes

  • Code geel: mogelijk kans op gevaarlijk weer, wees alert.
  • Code oranje: grote kans op gevaarlijk weer, wees voorbereid.
  • Code rood: weeralarm voor extreem weer met veel impact.

Bus-, tram- en treinvervoer komt stil te liggen

Met het oog op de veiligheid van passagiers hebben veel busvervoerders, zoals Qbuzz, Arriva en Connexxion, besloten om na 14.00 niet meer te rijden. Om dezelfde reden blijven trams in de vier grote steden vanaf dat tijdstip in de remises. Ook rijden vanaf 14.00 uur in het hele land geen treinen meer. KLM heeft 167 vluchten geannuleerd.

Daarnaast zijn vrijwel alle coronateststraten en vaccinatielocaties dicht. Sommige locaties zijn vrijdag überhaupt niet opengegaan, andere sluiten de deuren aan het begin van de middag. Zo hebben medewerkers nog de tijd om veilig thuis te komen voordat de storm in volle kracht over Nederland raast.

Verder stoppen bezorgers van onder meer Albert Heijn en Thuisbezorgd vrijdagmiddag in vrijwel het hele land met bezorgen. Post- en pakketbezorgers DHL en PostNL waarschuwen ervoor dat de storm tot vertraging kan leiden.

Behalve in Nederland zijn ook in België en het Verenigd Koninkrijk maatregelen genomen vanwege de storm. In het zuidoosten van Engeland, waaronder Londen, is sprake van code rood. In België wordt het treinverkeer vrijdagmiddag gestaakt en sturen tientallen scholen hun leerlingen eerder naar huis of zijn ze niet opengegaan.


 
 
 
------------------------------------
 
Vrijdag 18 februari 2022
|
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Hoe laat is de storm bij jou op z'n hoogtepunt? Bekijk het hier

Hoe laat is de storm bij jou op z'n hoogtepunt? Bekijk het hier

Storm Eunice raast vrijdagmiddag over Nederland. Het KNMI heeft voor na 14.00 uur code rood uitgegeven voor de kustprovincies en de Wadden. Voor de rest van Nederland geldt vanaf dat moment tot 22.00 uur code geel. Gedurende die uren is het oppassen geblazen dus. Maar op welke tijdstip is de storm bij jou op z'n zwaarst?

Bekijk hier hoe de storm zich naar verwachting van uur tot uur ontwikkelt: