zondag 18 september 2022

Voor de 1e keer sinds ik mijn rijbewijs heb iemand aangereden....maandag 12 septmber 2022.

 Ik heb wel eens 2 ongelukjes gehad met blikschade, en welke ook niet mijn schuld waren.
Na deze 2 ongelukjes heb ik een dashcam aangeschaft, want ik baalde er als een stekker van dat de verzekering het aangaf als mijn schuld. Nu kun je met een dashcam niet alles voor zijn , zoals een aanrijding van achteren.

Maar deze keer was ik blij dat ik hem had !
Het was ook mijn eerste aanrijding waar een persoon slachtoffer werd.

Ik kwam van Prins de houthandel af, ik had net 3 zakken hout voor mijn houtkachel gesprokkeld en ging weer op weg naar huis.
Ik reed op een rustig tempo op een voorrangsweg en moest even inhouden voor een afslaande auto en gaf daarna weer gas en koppelde van mijn 2 naar de 3e versnelling. Ik was dus bezig met optrekken toen ineens een scooter linksaf de rijweg overstak bij een fiets-oversteekplaats.  Bij dat overrsteekpunt staan haaientanden, hij had dus gewoon moeten stoppen.

Maar hij reed zonder te kijken en sloeg af. Ik schrok mij kapot, en knalde op de scooter en de jongen vloog van de scooter af op mijn motorkap en kwam met een klap op mijn voorruit.
Als eerste ging ik naar de jongen toe, die op zijn zijde lag te kruinen en in het begin weinig weerwoord gaf op mijn vraag hoe het met hem ging.  Aan bijstanders vroeg ik of zij de ambulance wilde bellen en de politie.  Gelukkig stond hij later op !Ik heb zijn scooter van de weg gehaald met de gedachte dat de rijbaan weer vrij gemaakt moest worden.  ( beetje dom, had het gewoon moeten laten liggen voor de politie.
Want die kwam al heel snel en sloot het deel van de weg af.
De jongen werd nagekeken in de ambulance en daarna voor de zekerheid naar het ziekenhuis gebracht.

De jongen werden vragen gesteld en mij ook. We moesten allebeide blazen om op alcohol te testen, maar geen van beiden waren we positief.
Aan mij en de jongen werd gevraagd hoe de aanrijding tot stand gekomen was en gelukkig stond er een vrouw die alles gezien had en ook een verklaring aflegde.
Die zei later tegen mij dat ik niks aan had kunnen zien komen, zo snel sloeg de scooter af en was niet mijn schuld.

Afijn, de auto moest afgesleept worden, aangezien het halve voorruit aan de rijders-kant kapot was.
Ik mocht er niet verder mee rijden en er zou een sleepwagen besteld worden.
Een sleepdienst in Purmerend zou mijn wagen naar een opslag brengen bij hun bedrijf.
Toen ik aangaf of ze hem bij Lotte autoschade konden brengen, gaf hij mij het advies niet te doen, want als hij daar niet gemaakt kon worden, zou ik daarna sleepkosten moeten betalen als de auto ergens anders naar toe moest.

Afijn... ik naar huis en ben van 12 uur tot 20 uur bezig geweest met de verzekeringsmaatschappij.
IK heb totaal die middag 3 uur in de wachtstand gestaan, erg slecht vind ik dit van een grote verzekeringsmaatschappij.
Ik heb mijn dashcam filmpje verstuurd en kreeg de volgende dag een duidelijke mail dat dit niet mijn schuld was. En dat ze het filmpje en een getuigenis zou doorsturen naar de tegenpartij.
Ondertussen had ik het filmpje al gedeeld met het slachtoffer die meteen zei dat hij niet goed gekeken had.
Afijn... er was nog een hoop gedoe met de taxatie die maar 500 euro was met behoud van auto.
IK had tegen de verzekering al gezegd dat de schade op mijn motorkap en bumper niet vergoed hoefde te worden en dat ik als enige mijn voorruit vernieuwd wilde hebben. Ik was dus al heel erg coulant !

De volgende dag mijn spullen uit de auto gehaald met de buurman ( 3 zakken haardhout en mijn kentekenpapieren ), Mijn buurman werkt als nissan monteur en die vond de taxatie erg laag, vooral omdat mij dit aangedaan was en ik totaal geen schuld had.
Dit doorgegeven aan de advocate en zij zou de taxateur nog een keer mij laten bellen.
Maar ook toen was de taxateur onvermurwbaar en vond 500 euro voor een auto van 23 jaar genoeg ( helaas ). 
Want het viel nog te bezien of ik voor die 500 euro een nieuwe ruit kon krijgen.
Maar gelukkig was een nieuwe ruit 394 euro. Maar eerst moeten ze nog zo een ruit verkrijgen van zo een oude auto.

Krijg je een ongeluk, waar je niets aan kon doen en ik ook totaal geen schuld betrof, en schiet je er eigenlijk bij in. IK zou zeggen... ongeacht de staat van de auto dat als een ongeluk niet jouw schuld is dat de tegenpartij gewoon de kosten vergoed. Maar zo is het niet geregeld in NL.
Ik zou natuurlijk het filmpje van de dashcam hier neer kunnen zetten, maar dat doe ik niet, omdat de jongen herkenbaar in beeld is. Dus we doen het maar met de foto's

Ben echt dagenlang bezig geweest met de afwikkeling hiervan :(

Het frame van de scooter is geheel verbogen.


detail van mijn voorruit.