maandag 26 december 2022

De polder en het bos !........................zondag 4 december Mariendaal / 13 december ochtend de polder de Purmer / donderdag 22 december het Robbenoordbos met Marlon.

     De laatste tijd is het weer regen wat de klok slaat, behalve een periode vanaf 12 december toen het een week matig vroor !  Verder was het merendeel grijs weer.  Op donderdag 22 december zou het weer een grijze regendag worden, maar gelukkig had Pellenboer het fout deze keer en was er zelfs ruimte voor de zon.Zondag 4 december ben ik met Marlon naar Mariëndaal geweest. Een mooi stukje bos met veel oude bomen en niveau verschillen door de ijstijd.
Helaas vallen de beuken hier ook om....maar voor ons juist een kans om slijmzwammen te vinden !
Alleen hadden we op beter weer gehoopt, want het was een erg grijze dag.

Al had het op niveau van de grond wel gevroren en was het koud vroeg in de ochtend.Ooit ontdekt door een uitzending van "Vroeg Vogels ". Zo een mooi bos met een landgoederen en oude beukenbossen etc.   Nu ook. Er hangen er nog steeds gele guirlandes van gele bladeren aan de beuken.


Ook nu lagen er weer afgezaagde beuken langs de weg. Zonde.... maar als je het zaagvlak ziet, dan begrijp ik het wel.


Hier zie je duidelijk "bruinrot " in het hart van de stam zitten.


Hier zie je hoe grijs weer het was.

Uitzicht op de beukenlaan.


Een mooie solitaire beuk in een mooie glooiende weide.


De mooie beukenlaan.

Ik hou van oude bomen, en beuken kunnen behoorlijk oud worden !


Op een grote stomp van een afgezaagde beuk groeiden zwammen. Ik wist nooit dat "Ijshaar " ook bij zwammen voor kon komen.
Van de Wikipedia site:

https://nl.wikipedia.org/wiki/IJshaar 

 

IJshaar kan ontstaan als de luchttemperatuur even onder het vriespunt ligt. In het hout komen schimmels voor en bij de stofwisseling van deze schimmels komt onder andere water vrij dat door zeer kleine openingen in het hout (houtstralen) naar buiten wordt geperst. Het naar buiten geperste water bevriest tot een haarachtige structuur. Een hoge luchtvochtigheid is noodzakelijk voor de succesvolle vorming van ijshaar zodat het naar buiten geperste water niet kan verdampen en voor bevriezing beschikbaar blijft. Zolang de schimmels water blijven produceren en de klimatologische omstandigheden gunstig blijven, kan ijshaar aan blijven groeien. Als de luchttemperatuur te laag wordt, daalt de stofwisseling van de schimmels tot zo'n laag niveau dat er onvoldoende water geproduceerd wordt. De schimmel die voorkwam in het hout van alle proeven was de Exidiopsis effusa.

IJshaar is zeer teer en smelt na aanraking direct weg. Als ijshaar aan zonlicht wordt blootgesteld, zal het snel sublimeren en verdwijnen. IJshaar is daarom 's morgens vroeg of alleen op schaduwrijke plaatsen te vinden.
Het was ook best koud in de ochtend. Ik had dubbele handschoenen aan !


Hoewel er al vorst is geweest, zagen we evengoed deze rodekoolzwam. Het was ook de enige. Verder heel weinig paddenstoelen natuurlijk.Alweer een mooie beukenboom laan. In mijn familie zijn er maar weinig mensen die de pracht zien van de natuur. Wel mijn zussen hebben deze "gave " , maar mijn kinderen niet echt. Hopelijk krijgen ze dat later en is er nog natuur over ?!


Hier zie je hoe groot de beuken zijn. Of ... hoe klein Marlon is :)


De fotograaf hemzelf.

Varkensoren.....  Op de middelste spekzwoerdzwam  zit een boktor denk ik... je ziet als je goed kijkt twee hele grote voelsprieten uitsteken. Ik vind het zo jammer dat ik zit nu achteraf zie... ik had hem graag op de foto gehad.


Bij het omdraaien van stammetjes om slijmzwammen te vinden tref je soms ook wat anders aan. Een heel gaaf jong paddenstoeltje !!  Welk soort ?  Dat kan de app niet echt zeggen.

Onder de stammen zie je ook vaak geplette paddenstoelen groeien. Het is onder een dood stuk hout warmer dan in de gewone aarde.

Marlon vond zomaar een "Worstnetwatje " . Een slijmzwam die worstjes na doet.Aan de onderkant van stammetjes en bladeren vind je soms de "hyfen " van de schimmels/ paddenstoelen.

Wikipedia:  

https://nl.wikipedia.org/wiki/Schimmeldraad 

 

Hyfe, schimmeldraad of zwamdraad is de benaming voor de meestal lange, zich vertakkende draden van een schimmel. De zwamvlok (mycelium), het vegetatieve orgaan van schimmels wordt gevormd door een netwerk van schimmeldraden. Schimmeldraden zijn ook de basis van ingewikkelder structuren als paddenstoelen en andere soorten sporendragers.

Schimmeldraden bestaan uit cellen met een buisvormige celwand, meestal van chitine, die het daarbinnen liggende cytoplasma beschermt en ondersteunt. Bij de meeste schimmels worden de cellen in de schimmeldraad van elkaar gescheiden door interne wanden die septa worden genoemd.

Bij sommige parasiterende schimmels zijn een gedeelte van de schimmeldraden gemodificeerd tot haustoriën (zuigorganen). Deze organen dringen de gastheer binnen onttrekken en voedsel. 

 Hier op de schimmeldraden zie je druppels...welke ze guttatie druppels noemen. ( het uitzweten van teveel vocht wat het organisme tot zich genomen heeft.

Het Peervormig draadwatje. Deze slijmzwam kan meerdere kleuren aannemen al naar gelang zijn leeftijd.  IK vind het één van de leukste en mooiste slijmzwammetjes die er te vinden zijn.

Oranje Aderzwam....die zie je heel veel in de bossen. Meeste mensen lopen er zonder te kijken langs.


Dit zijn hele kleine gele wasbekertjes.


De beuekenhaag. Die gebruikte de adel om buiten te kunnen wandelen en praten met elkaar zonder dat je verbrandde door de zon. Want in die tijd was een witte huid in !


Purmer met vorst en rijp.

13 december 2022.  En toen viel de vorst ineens in !  En hoe... op sommige plaatsen was er strenge vorst. IN het westen werd het wel -8 C   Vooral de 1e nacht was het mooi omdat er op sommige plekken mist vormde. En mist en vorst geeft rijp.
Een blaadje in de achtertuin.


Rijp aanhangsels op het riet.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Het was nog vroeg in de ochtend. Normaal draaide ik mijn hand daarvoor niet om, maar de laatste maanden kom ik steeds slechter mijn bed uit en heb het dan koud. Heb door dat nier gedoe meer last van koude, wat mij weerhoudt om er vroeg op uit te trekken.


Wit riet.... en  goudgele zonneschijnsel op de achtergrond.
Stekels van ijs op een klein blaadje van een struik.


Stekeligheden op een blad.Brieven voor een droomvrouw. Ik heb ze ook ooit geschreven.
Ik vond dit toevallig bij het rond struinen. De brief zat mooi in een spleet gedrukt.

Een brief voor Angela...... ben wel nieuwsgierig naar wat er in staat.
Maar zo een brief laat je met rust en laat je staan... voor degene waarvoor hij bedoeld is.


Een panorama foto van de Purmer. ( nabij Weidevenne ).


Op sommige planten zit meer rijp dan op anderen. Hoe kan dat ?


Zoals deze plant....   Misschien omdat hij uitsteekt boven het maaiveld dat hij meer be-rijpt is dan het gras er onder ?

Het riet ook.... aan de ene kant meer rijp dan aan de andere kant, waarschijnlijk door de richting van de wind.Witte wilgen..... en een mooie blauwe lucht waar een behoorlijk windje waait op grote hoogte zo te zien aan de wolken.

De witte knotwilgen weg.


Winterse polders. Men heeft op een aantal plekken kunnen schaatsen. Meeste in het oosten van het land. Maar toch ook op het vogelmeer in Schoorl. Een weekje strenge vorst... het hout voor de houtkachel ging er snel doorheen op deze manier.

Robbenoord bos !

Donderdag 22 december. Het zou een regendag worden, werd er nog een dag van tevoren voorspeld.  We hadden dit een week gekleden gepland, Marlon en ik. En ik wilde er graag uit vanwege de spanning die ik heb. 
Alleen was de vraag, waar gaan we naar toe. Weer richting Mariendaal ?  Of dichterbij.
Sinds het ongeluk met de auto is mijn auto er niet beter op geworden.... er is een lek ergens en aan de bijrijders kant heb ik een hoop water weggehaald. Maar het blijft mistig van binnen, ondanks 3 vochtvreters.
En het was erg mistig op de weg. Ik had een besluit genomen, we gingen naar het Robbenoordbos nabij Den oever.  Een beetje hetzelfde bos als het Purmerbos.

 

 Het was nog vroeg.  We kwamen bij een perceel bos welke helemaal dood was.


 

 

 


Marlon had de eerste mooie vondst al !  Kopergroen bekerzwammetjes.
Dit is de 2e keer dat we ze zien, alleen zijn deze mooier.


Geel hoorntje.


We waren een stuk bos ingegaan wat heel erg nat was. Maar wel mooi juist, want overal zag je korstmossen en gewone mossen groeien.


Hier kun je zien hoe nat het bos was.
Ik vind het mooi hoor....zulke natte bossen.  Het water in het Robbenoord bos bevat veel ijzer en je ziet sommige sloten geheel bruin kleuren.


Plooivlieswaaiertjes groeien normaal op berken. Maar hier groeien ze op elzenhout.Oranje druppelzwam.  Maar ik denk dat de herkennings app het fout heeft. Maar mooi vind ik het wel.


Plooivlieswaaiertje, maar dan aan de achterkant waar ze mooie grillige lamellen toont !Vaal blauwe kaaszwam zegt mijn paddenstoel app. Qua kleur klopt het zeker.Hier wat leven in de brouwerij.... 3 pissebedden.  Het lijken wel trilobieten uit de pre historie.


Je moet goed zoeken, maar op 1/4e van de stam, van onder af zie je een heel klein wit paddenstoeltje ( een suiker-mycena ) ... hoe klein kunnen paddenstoelen zijn ! 


Vanwege het vele vocht in het bos..... zag je overal bomen vol met mossen en korstmossen !!Eikenbladeren met regendruppels.  Alleen aan de binnenkant van het blad merkte Marlon op. Ws omdat er aan de binnenkant van het blad een waslaagje zit.


Gewone raspzwam zegt mijn app. MArlon kwam met dit mooie schimmeltje aan !


Prachtig plaatje van een stammetje met korstzwammen in een stammetje in het water.Boomtakken vol mos !

 
 
 
 
 
 
 

Gele korstzwam met geweizwammetjes.


Bos in een rietland. Misschien is het gewoon te nat voor de bomen ?Kleine suiker mycena's !Echt nog hele gave paddenstoeltjes.... de naam is niet te vinden ( omdat ze nog te jong zijn )
Een stammetje met een tijgerprint.  Ook een schimmel die dit veroorzaakt.Nog een mooie achterkant van een plooivlieswaaiertje !


Een mooi bladskelet van een esdoorn blad. redelijk compleet.


Dit is wat ik ermee gedaan heb, in zwarte polyester gegoten, ik moet het nog afmaken.


Judasoren .... de enige die ik vond in het bos.


De fotograaf in actie.Een regendag voorspelde ze..... see see the sun !


Ik vond nog een hele mooie paardenstaart !Je kan wel zien hoe zacht het weer weer is.