vrijdag 20 januari 2023

De wonderlijke wereld van slijmzwammen en het meest nog het "troskalknetje " ............. Robbenoordbos met Marlon, donderdag 19 januari 2023.

     Even frisse lucht happen...zit de laatste dagen alleen maar binnen.
Vandaag ( vrijdag 20-1 had ik een offday ) een hoop geregel en zoeken in de administratie.
En een afspraak bij de huisarts gemaakt voor volgende week om te stoppen met eten en drinken te bespreken en mijn wensen op papier in te leveren. Doet de printer het niet goed !!
Bestel je nieuwe cartridges bij 123 inkt... echte canon cartridges...
Wordt je meteen gebeld door 123 inkt, waarom ik geen huismerk bestel ?
"Omdat het huismerk strepen bij het printen geeft....."
Oh...maar ik heb garantie,.. dus mag dat reclameren. Ik heb maar niets gezegd.... ( dat ik daar geen tijd voor heb ). Grrr

Maar goed.... ik had het over donderdag..... even het robbenoordbos in met Marlon.

    Het is koud en guur. Het regent al dagen en voor donderdag zou ook de hele dag regen voorspeld zijn.      Even frisse lucht happen...zit de laatste dagen alleen maar binnen.
Maar zoals wel vaker, op de dag zelf viel het achteraf mee. Heel erg mee zelfs, we hebben zelfs de zon vaak gezien !   Eigenlijk was het de hele dag droog tot 14 uur. Wel was er een aantal nachten vorst... dat is nooit goed voor schimmels.

We waren weer naar het Robbenoord bos gegaan.... ook omdat ik er de vorige keer een mooi bladskelet gevonden had van een Esdoorn.
Maar ook omdat het bos lijkt op het Purmerbos en het Paddenstoelenbos in Flevoland.
Alle drie een kleibodem en alle drie een erg nat bos.
En waar slijmzwammen van houden is nattigheid en rottend hout, dat vind je veel in dit soort natte bossen.


Als eerste kwamen we een Zwerminktzwam tegen.


Elfenbankjes zie je heel veel in loofbossen. Deze waren mooi getekend met hun bruine en afwisselend grijze  banden .


Als er iets geels gevonden wordt, dan ben ik altijd erg nieuwsgierig en blij. Hopend dat het het Troskalknetje is. En ja hoor... dit is het beweegbare ( het kruipt een weg naar zijn voedsel en is nog beter dan een Tomtom ) vorm, een plasmodium. Prachtige gele aders.


En ik heb uit het Purmerbos een stuk schors meegenomen. En dit in een glazen bak vorm gedaan en een beetje Brinta gestrooid om het te laten eten.


Eerst had ik het in een petrischaaltje...maar had niks om het er over heen te zetten tegen de regen.


Deze foto is van een eerder stadium... toen ik het nog in een petrischaaltje had.Na 3 dagen is er spoorvorming te zien. Je ziet dat de aders gele bolletjes vormen, het voorwerk naar sporen toe.


Apart hoe een slijmzwam zich kan voortbewegen en later trosjes sporen vormt. Meestal hangt het aan een stam.


Marlon ontdekte op het stuk hout waar het plasmodium op zat dat er ook iets anders op zat. Het leken wel trosjes druiven. Wat was ik blij toen ik het zag. Want het zijn de sporen van het Troskalknetje.
En ze waren prachtig blauw en mooi van vorm.


Wat is de natuur toch wonderlijk !!
Even wat anders aan je hoofd.Hoe wonderlijk kunnen de vormen zijn van de nerven van het hout ! Het lijkt wel kunst.


Deze Gele korstzwam leek wel een bloem...zo tussen het groene veenmos.


Hyfen ( schimmeldraden ). Prachtig van vorm..... een wonderlijke wereld van de schimmels en zwammen.

rhizomorfen

pluizige witte myceliumstrengen of door een zwarte laag omgeven schoenveterachtige strengen, die zich in en op het substraat over grote afstanden kunnen verplaatsen om levende bomen of hout rechtstreeks te kunnen infecteren

Een rizomorf (meervoud rizomorfen) bestaat uit vele hyfen dicht bijeen die tezamen voorkomen als één geheel. Doordat ze voorkomen als een soort aggregaat hebben rizomorfen het uiterlijk van een plantenwortel.

Onderste tekst is van Wikipedia: 


De hyfen van zwammen vormen dikwijls een zeer groot netwerk. Rizomorfen zijn een soort weefsels die helpen bij het overleven van het organisme. Daardoor kan de schimmel een nog groter hyfennetwerk (mycelium) maken. Zo kunnen meer voedingsbronnen aangesproken worden en kan de zwam overleven in meer extreme omstandigheden.
Grootste levend wezen op aarde
Een sombere honingzwam die in de Amerikaanse staat Oregon groeit, is naar schatting 2400 jaar oud en heeft een ondergrondse zwamvlok (mycelium) met een omvang van 890 hectare. Daarmee is deze schimmel het grootste levende wezen ter wereld. In het Zwitsers Nationaal Park komt in de Engadin-vallei een dergelijke schimmel van grote omvang voor. Hier is de zwamvlok ongeveer duizend jaar oud, ongeveer 800 meter lang en 500 meter breed.Ik had nog nooit een hele boomstam gezien die van top tot teen gevuld was met Rhizomorfen.

Franje-kelkjes. Als ze ver zijn zie je de "franje " als druppeltjes rond / op de rand.
Hier zijn in het midden als wat oudere kelkjes die aan het vergaan zijn.Schijfzwammen heb je in vele soorten en maten. Veel zijn nog niet gedetermineerd.
Van Wikipedia:

Mollisia is een geslacht van schimmels in de familie Mollisiaceae. De typesoort is de gedrongen mollisia (Mollisia cinerea). In Europa komen ruim 50 soorten voor die zonder microscoop en eventueel chemisch onderzoek niet of nauwelijks gedetermineerd kunnen worden. De soorten zijn kleine steelloze schijfzwammetjes.
Inhoud
Eikenbloedzwam.  Deze korstzwam groeit dakpansgewijs boven elkaar op dood hout van eiken.Bloedrood meniezwammetje en met een springstaartje er op !


Er waren wel meer beestjes als je een boomstammetje omdraaide...zoals deze mooie oorwurm.Marlon vond deze mooie Rode Knoopzwam.

Zij kunnen meerdere vormen hebben dus.
Een mooi stukje schors met blauwe schimmel tussen de schubben van het schors.Geen idee welke zwam dit is... Een Doolhofzwam ?  Maar mooi qua structuur is ie wel.Mooie Kalkkopjes.... met mooie scheurtjes in hun hoed.
Een Roodporie Houtzwam. De soort ontleent zijn naam aan het feit dat de poriën rood verkleuren bij kneuzing.


Schimmeldraden met gele guttatie druppels.Een grootporie houtkurkzwam.We hadden best veel zwammen dus gevonden in een klein stukje bos.
Altijd leuk om weer nieuwe zwammen te zien.   Deze Gele korstzwam zag je best veel in het bos.