zaterdag 14 januari 2023

Purmerbos... het slijmzwammenparadijs.................dinsdag 10 januari 2023.

 


 

 

 

 


 

 

 

 

Het heeft best veel geregend en de temperaturen zijn makkelijk boven de 10 C in de winter.
Zelf 15 C halen we soms.

Helaas zit ik de laatste tijd teveel binnen en was ook blij om er even uit te gaan.
Marlon zou langskomen en we zouden in de ochtend even in het Purmerbos kijken of er slijmzwammen te vinden warren.
We gingen in een stuk bos waar we nog nooit gelopen hadden ( helaas wel weer met veel honden ).


Ik had speciaal mijn laarzen klaar gezet.... maar uiteindelijk niet meegenomen in de auto.
Dus had ik mijn oude laarzen aan die ik ooit met Marja gekocht had. Hoewel ze in de zool lekken.... lijken mijn voeten niet nat te worden.

Nou...modderig was het zeker. Soms was het pad zo blubberig dat we via het bos de weg moesten zoeken.
Zo erg is dat niet, want slijmzwammen vind je niet op de paden, maar in het bos en op vermolmd hout.


Als snel kwamen we wat Spekzwoerdzwammen tegen.


De Spekzwoerdzwam is een algemene soort die je veel ziet op loofbomen. Ze zorgen voor witrot bij de bomen.  Ik verwar ze vaak met varkensoren, maar dat is een heel andere familie.
Spekzoerdzwammen hebben soms wel een verschillend uiterlijk.  Ze hebben een mooie gaatjes structuur als je ze goed bekijkt.


Want dit is volgens mij ook een Spekzwoerdzwam. Maar ziet er anders uit omdat hij om een kleine tak zit gevouwen.De schimmel bevat stoffen die als antibiotica werken en bacteriegroei remmen.
Of deze ook echt in de medische wereld gebruikt worden ben ik niet tegengekomen.


Op een ander stuk rottend hout zaten volgens mij ook Spekzwoerdzwammen. Maar deze werden overvallen door een geel plasmodium. ( een slijmerige fase van een slijmzwam waarbij ze bewegen en voedsel zoeken en eten.
Ik denk dat het het Troskalknetje is....     IK heb wat van deze gele slijmzwam meegenomen om thuis in een grote petrischaal te laten groeien.

Marlon vond nog hele kleine witte paddenstoeltjes toen zij schors lostrok van een rottende boom.
Het zijn Suikermycena's Ze zijn echt heeeeeel klein en op een hoed lijken ze net poedersuiker te hebben.


Als je een luisterend oor zoekt, dan kun je die het beste in het bos op zoeken.
Daar heb je Judasoren.....die alleen groeien op stammen van de Vlier.Verderop kwamen we mooie grijze zwammen tegen, m\ar die werden overvallen door een geel plasmodium ( volgens mij weer van het Troskalknetje ). Ze eten niet de schimmel op waarschijnlijk, maar wel andere micro-organismen die op de korst leven ( bacteriƫn ).
Ik vind de geaderde structuur van het plasmodium zo mooi, het lijken wel bloedvaten.


Hier eenzelfde grijze schimmel, met Guttatie. Guttatie is het zweten van overtollig opgenomen vocht met daarin opgeloste stoffen. Planten doen dat ook, maar schimmels nog vaker.


Op een witte schimmel vond ik hele kleine zwarte bolletjes. Als je ze uitvergroot met je macro-lens dan zie je dat het sporenkapsels zijn van een slijmzwam. De sporen zijn er al uit gewaaid.

Dit zijn draadnetwatjes...... deze vonden we een paar jaar geleden heel veel.  Nu zijn ze in wat minder grote aantallen aanwezig.
Tussen de draadjes zaten sporen, die er inmiddels uitgewaaid zijn.Net als in het Waterloopbos in Flevoland zie je in het Purmerbos ( een nat loofbos ) vaak landkikkertjes. Altijd leuk om te proberen op de foto te krijgen
Hier zie je een geel plasmoidium een blaadje op eten. Prachtig om te zien dat zo een slijmzwam echt op zoek is naar voedsel met zijn tentakels.


Fopdraadwatje. Ze lijken een beetje op die buine draadnetwatjes als ze nog jong zijn. Verschil is, deze hebben geen steeltje. Het ene jaar zie je ze meer dan het andere jaar. Wat het rode en groene puntje zijn weet ik niet.

Hier zie je weer zo een geel plasmodium een schimmel te lijf gaan. Prachtige gele aders.
IK heb een stukje meegenomen. Hopen dat hij het gaat doen.


De Gele korstzwam zie je echt heel veel in het Purmerbos. Een beetje de paardenbloem onder de
korst-schimmels.
Dit is het gele plasmodium in het petrischaaltje. Met een stukje schors en een tissue met water doordrenkte om het geheel nat te houden en wat brinta poeder er op als voedsel.
Deze foto is van Zaterdag 14 januari.