donderdag 2 februari 2023

Ruimtemetingen bevestigen: klimaatverandering gaat steeds sneller.................. donderdag 2 februari 2023.

 

Ruimtemetingen bevestigen: klimaatverandering gaat steeds sneller

 

 Een artikel van de NOS.


https://nos.nl/collectie/13871/artikel/2462170-ruimtemetingen-bevestigen-klimaatverandering-gaat-steeds-sneller 

 


 

Dit is iets wat ik al jaren roep !! Ook tegen mijn kinderen die er toen niet aan wilden dat de aarde opwarmde. Of Ze vertelden dat dit vroeger ook geweest is in perioden.
Wat ze erbij vergaten te vertellen dat hierdoor veel dieren uitstierven, want toen was de mens er nog niet.

En sinds ik het zeg, ik denk dat dat 20 jaar geleden is zie ik alleen maar berichten dat de opwarming steeds sneller gaat. Zeker de laatste 6 jaar.

Het is ook niet zo gek. De natuur heeft zoals vele systemen, een buffer-meganisme.
De natuur heeft een aantal reserve mechanisme die de opwarming kunnen opvangen.
Maar niet als de mens zoveel fossiele brandstoffen de lucht in laat gaan, want dan schiet het door het punt van de "expotetial grow ".  Als dat punt eenmaal bereikt is, schiet de opwarming ineens sky high.


En dan bereikt men het zogenaamde hockey-stick model zoals hieronder.
En wij zitten al dik in de opgaande lijn en de weg terug is er niet.


De grootste buffers zijn de oceanen, die 70 % van de aarde omvatten.
Laatst stond er ook al een waarschuwing, dat de oceanen veel sneller opwarmen dan gedacht !!!
Het is niet allemaal hogere wiskunde. Men wil dat ons graag laten geloven.
Waarom... omdat de grootste  bedrijven helemaal geen winst willen inleveren.
Ze weten dit fenomeen al sinds de 70' jaren. Ze hebben het op papier staan.
Laatst een docu gezien over Esso..... die wist het al eerder dan shell.
En wat doen deze bedrijven om de opwarming te stoppen  ?  Eigenlijk niets.
Vandaag ook weer in het nieuws:

Shell boekt recordwinst van bijna 40 miljard dollar door hoge olie- en gasprijzen
Dat moeten ze direct in het milieu stoppen en de ontwikkeling van andersoortige voortbeweging, zoals de elektrische auto en op zo een manier dat de gewone man de auto ook kan betalen.
Wat hier staat is de winst van 1 jaar. Hoeveel winst hebben de oliebedrijven bij elkaar ( Aramco, Esso , BP, Chevron etc ) in al die jaren bij elkaar opgeteld gehad ?  Dat is zo een immens groot bedrag, daar hadden ze de wereld voor de mens mee kunnen redden. Maar nee, het moet allemaal naar de mensen met aandelen en de grote bobo's met hun belachelijke salaris van miljoenen per jaar.


 

Satellietmetingen bevestigen dat het klimaat steeds sneller verandert. Het klimaat "stapelt verandering op verandering", schrijft het KNMI er vandaag over.

Grofweg wordt de verandering van het klimaat gemonitord via temperatuurmetingen, klimaatmodellen en satellietmetingen. In die laatste speelt de zogeheten stralingsbalans van de aarde een rol. Dat is het verschil tussen de hoeveelheid warmte die binnenkomt via zonnestraling en de hoeveelheid warmte die de aarde via de dampkring weer verlaat.

Stralingsbalans

"Sinds kort is dit effect goed te meten", zegt klimaatonderzoeker Frank Selten van het KNMI. Het blijkt dat de versterkte opwarming van de aarde waarneembaar is door de stralingsbalans te meten.

Die balans varieert van jaar tot jaar, maar gemiddeld over meerdere jaren is wel degelijk een trend zichtbaar.

Gemiddeld ontvangt de aarde 340 watt aan zonnestraling per vierkante meter, waarvan zo'n 100 watt wordt weerkaatst door het aardoppervlak, wolken en stofdeeltjes. Die ontvangen hoeveelheid is in de afgelopen twintig jaar bijna niet veranderd. Maar de hoeveelheid straling die de aarde weer verlaat, is in die tijd veel minder geworden.

Als de opwarming door de zon en de afkoeling door uitgestraalde warmte van elkaar worden afgetrokken, blijkt de opwarming van de aarde flink toe te nemen. "In 2005 was de netto opwarming 0,4 watt per vierkante meter, terwijl dit in 2019 was opgelopen tot 1,1 watt per vierkante meter, meer dan een verdubbeling dus", zegt Selten.

In onderstaande twee grafieken is de ontwikkeling van de (netto) stralingsbalans te zien:









Voor de periode daarna laten de meetgegevens een verdere opwarming zien. Het klimaat wordt daardoor verder uit evenwicht gebracht. Zo is er een forse toename van de jaarlijkse hoeveelheid gesmolten ijs, met een versnelde zeespiegelstijging tot gevolg.

Hoogleraar Thomas Röckmann van de Universiteit Utrecht noemt de versnelling "geen goed nieuws". Hij is wel positief over het middel van de satellietmetingen om klimaatverandering te monitoren.

"Het is goed dat je zo ook op een andere manier kunt controleren wat er aan de hand is, en dat je het ook heel nauwkeurig in de gaten kunt houden", legt hij uit. "Vanuit de ruimte kun je de totale in- en uitgaande elektromagnetische straling heel goed meten. Het gaat daarbij om zichtbaar licht, uv-straling en infraroodstraling."

Ingewikkeld is dat temperatuurmetingen de versnelling van klimaatverandering nog niet laten zien. Wel is duidelijk dat de hoeveelheid energie die de aarde vasthoudt zich ophoopt. Die ophoping wordt goed in kaart gebracht door onder meer het CERES-instrument van de NASA.

"Eigenlijk is de luchttemperatuur geen goede graadmeter voor de mondiale opwarming", zegt KNMI-klimaatonderzoeker Selten. Er zijn te veel factoren die de snelheid waarmee de aarde opwarmt verdoezelen. Zo verdwijnt het overgrote deel van de opwarming, zo'n 90 procent, in de oceanen. Omdat er zo veel oceaanwater is, nam de luchttemperatuur een tijdlang veel minder snel toe.

Dat was bijvoorbeeld het geval rond 2010. Toen verliep de opwarming minder snel. "Maar wij wisten dat dit tijdelijk zou zijn", zegt Selten. "En dat bleek ook. Want vanaf 2016 kwam die warmte weer vrij."

De versnelling in opwarming zegt overigens maar weinig over de mogelijke temperatuurstijging deze eeuw, zegt de klimaatonderzoeker. Dit effect zit al verwerkt in de klimaatmodellen, die aangeven hoeveel de aarde verder opwarmt. De metingen zeggen eigenlijk vooral dat die modellen goed functioneren.

Aanjagen in plaats van afremmen

Omdat de uitstoot van broeikasgassen nog steeds stijgt, is het ook logisch dat de verandering van het klimaat versnelt, zegt Selten. "Er gebeurt nog altijd te weinig om de klimaatdoelen van Parijs te halen. We zijn de klimaatverandering dus nog steeds aan het aanjagen in plaats van afremmen."

Wel benadrukt hij dat er ook reden is voor optimisme. "We kunnen er nog zo veel aan doen, maar dan moet er wel snel veel gebeuren om de uitstoot echt te laten dalen."

 

 

Oceanen warmen sneller op dan eerder gedacht

https://www.nu.nl/wetenschap/5678405/oceanen-warmen-sneller-op-dan-eerder-gedacht.html 

Dit is echt een enorme gebeurtenis.
Het is namelijk de grootste buffer voor temperatuur regulatie van de aarde, omdat water een goede geleider is van warmte en koude, maar ook omdat de aarde bestaat uit een oppervlak van 70 % water !!

En wat opwarmend water kan betekenen leest u hieronder !
Onderaan dit artikel staat, hoop  ondanks "grimmige toekomst " .
Alleen deze hoop is uitgestelde teleurstelling !!!
Want zie elke zomer de massa's aan mensen die even met de vliegtuig op vakantie moeten.
Er moet zoveel rigoreus veranderen in een korte tijd.  Maar ook de enkele mens laat hetzelfde gedrag zien als de oliemaatschappijen. Opwarming van de aarde.... men veegt zijn reet ermee af !!!




 

Het broeikaseffect zorgt ervoor dat oceanen nog sneller opwarmen dan eerder gedacht, blijkt uit een nieuwe wetenschappelijke analyse.

Wetenschappers van de Universiteit van Californië Berkeley vergeleken vier recente studies naar oceaanopwarming. De resultaten, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science, bewijzen volgens de onderzoekers wederom dat beweringen dat het broeikaseffect zou afremmen of gestopt is, ongegrond zijn.

In een scenario waarbij wereldwijd geen inspanningen worden gedaan om de CO2-uitstoot een halt toe te roepen, zal de temperatuur van de oceanen aan het einde van deze eeuw met 0,78 graden gestegen zijn, stellen de onderzoekers.

Omdat warm water meer ruimte inneemt dan koud water, zal de zeespiegel in datzelfde scenario met ongeveer 30 centimeter gestegen zijn. Dat komt bovenop de al voorspelde zeespiegelstijging veroorzaakt door smeltende ijskappen en gletsjers.

Warmere oceanen zorgen er bovendien voor dat zware orkanen in de toekomst vaker voorkomen en in hevigheid zullen toenemen. Tegelijkertijd neemt wereldwijd de intensiteit van regenbuien toe, worden koraalriffen vernietigd en smelten de ijskappen sneller.

Oceanen graadmeter voor klimaatverandering

Onderzoek naar de opwarming van oceanen is volgens klimaatwetenschapper Bart Strengers van belang "omdat je kunt zien dat de warmte, die niet weg kan door het broeikaseffect, in de oceanen opgeslagen blijft".

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat oceanen fungeren als een buffer, door ruim 90 procent van de warmte te absorberen, die de mens de atmosfeer in pompt. Het aardoppervlak zou nog veel sneller opwarmen als er geen zeeën waren.

Oceaanopwarming is daarom volgens klimaatonderzoekers een belangrijke indicator van klimaatverandering. "De temperatuur in de oceanen loopt steady omhoog, terwijl de warmtewisseling op land bijvoorbeeld veel sterker is door het effect van El Nino", legt Strengers uit.

"Je kunt in die zin beter naar de oceanic heat content (warmteopslag in de oceanen, red.) kijken, omdat die veel minder variabel is dan de temperatuur op land."

Waarnemingen lagen niet in lijn met klimaatmodellen

Het Intergouvernementele Panel tegen Klimaatverandering (IPCC) van de Verenigde Naties voorspelde in 2013 een snellere stijging van de oceaantemperatuur dan de waarnemingen tot dan toe lieten zien. Kort gezegd hield dit in dat de voorspellingen niet in lijn lagen met de waarnemingen op zee.

Dat komt volgens Strengers doordat er nog geen lange tijdreeks is van temperatuurmetingen op zee, zoals dat wel het geval is boven land. "Vanaf 1950 weten we redelijk wat af van de temperatuur tot 700 meter diep, maar dieper was lange tijd heel lastig."

Sinds het jaar 2000 maken wetenschappers gebruik van het observatiesysteem Argo, dat bestaat uit een grote hoeveelheid van kleine sondes die verspreid liggen in de oceaan en tot 2 kilometer diepte informatie kunnen doorgeven.

Vóór die tijd moesten onderzoekers het doen met temperatuursensoren die schepen aan een koperen lijn in de oceaan lieten zakken. Die methode kampte met allerlei onnauwkeurigheden, waardoor onderzoekers moeilijk inzicht konden krijgen in de globale trends.

Door de verbeterde meettechnieken beschikken wetenschappers nu over nauwkeurigere data. In de vier studies, die tussen 2014 en 2017 verschenen, zijn eerdere cijfers gecorrigeerd. Het gevolg is dat de uitkomsten nu beter overeenkomen met de klimaatmodellen van het IPCC. De Amerikaanse wetenschappers hopen dat hiermee een "probleem is opgelost".

Hoop ondanks 'grimmige toekomst'

Bij de klimaattop in Parijs in 2015 hebben 195 landen afgesproken om de gemiddelde temperatuur op aarde niet meer dan 2 graden te laten stijgen. Sinds de negentiende eeuw, na de industrialisatie, is de temperatuur wereldwijd al met 1 graad gestegen.

De onderzoekers hopen dat, hoewel de analyse een "grimmige toekomst schetst", wereldwijde inspanningen tegen verdere opwarming van de aarde ervoor zullen zorgen dat "het worstcasescenario vermeden kan worden".