vrijdag 17 februari 2023

We gaan er gewoon aan. Want we veranderen veel te traag.... Niet eerder zo weinig zee-ijs gemeten rond Antarctica ( NOS site ) vrijdag 17 februari 2023.

 

https://nos.nl/artikel/2464181-niet-eerder-zo-weinig-zee-ijs-gemeten-rond-antarctica 

Niet eerder zo weinig zee-ijs gemeten rond Antarctica !!!

 

We gaan er aan. Niet vandaag, maar over een paar decennia al denk ik.
De mens heeft nog steeds niet het inzicht om drastisch te veranderen. Want dat is wat er nodig is.

We moeten af van economische groei en ons blikveld veranderen in groei van het evenwichtig omgaan met de planeet op zo een manier dat het prettig leven is voor de mens ( wat is prettig ??? ) en houdbaar voor de planeet ( natuurlijk evenwicht ).
Het gaat niet om het hebben... ( de kwantiteit ) , waar de economie op draait, maar het moet veel meer gaan om kwaliteit ( het zinvolle en houdbaarheid in het leven ).

Want nu is er weer een reclame van de Lidl. Je kan sparen voor boerderij dieren.
Prullaria gemaakt van plastic met weekmakers in China denk ik.
Wat denk je wat voor uitstoot van giftige stoffen daarbij wel niet komt kijken bij het produceren en de hoeveelheid CO2 wat daarmee gepaard maakt om te maken.
En dat is dezelfde troep die we jaren terug op onze waddeneilanden vonden toen er een containerschip problemen had en containers verloor in zee. ( my little pony )
Dezelfde troep die na een jaar spelen ( soms langer ) weer weggegooid wordt en weer verbrand wordt wat nogmaals giftige uitstoot geeft.
Ik vind zelfs reclame niet meer van deze tijd. Ook daar gaat veel CO2 in zitten.
Allemaal om ons gek te maken ( te hersenspoelen) zodat we maar gaan kopen en nog eens kopen.
Het is de ziekte van de mensheid geworden, en men heeft het zelf niet eens door !

Want wat heb je nu echt nodig om te leven ?  20 soorten pindakaas? 40 soorten jam.
Mode is ook zo een hersenspoeling. Want wie zegt dat er nu iets mooi is ?  Dat wordt je ook maar ingeprent op een vakkundige en slinkse manier.
Heb je mode nodig om te overleven straks op aarde ?
Net zoals marktwerking die belangrijke sociale systemen kapot maakt, zoals de gezondheidszorg.
Idiote protocollen die je verteld hoe vaak een infuussysteem vernieuwd moet worden. Of de lijntjes van de vele spuitenpompen die op een IC gebruikt worden.
En je kostbare tijd maar gebruiken om lijstjes af te vinken.....
Straks kunnen verpleegkundigen alleen nog maar protocollen volgen in plaats van helder nadenken.
Dat gebeurde in mijn tijd al. En als er iets ernstigs gebeurde wat buiten het protocol viel, dan raakte men in paniek en wist men niet wat te doen. Ik heb het zelf wel meegemaakt een een ventilation practisionar. Die zou toch alles moeten weten over beademing op een IC.
Maar als de beademingsmachine geen lucht meer in de patiënt kan krijgen, dan wordt er in paniek hard gegild in de nacht en kom ik de kamer op.
Ik haal de patiënt van de beademing af en neem hem over op de hand met een "watersset " ( een slappe beademingsballon ) om te voelen hoe de lucht in de patient gaat en of er problemen daarmee zijn.
Tegenwoordig gebruikt men een Ambu of self inflating bag ( een zak die automatisch weer in de vorm terugkomt zodat je weer lucht kan geven aan de patiënt.  Maar omdat er speciale dingen in de ballon zitten om weer in de beginstand te kunnen komen van de ballon, dan voel je dus niet echt hoe je de lucht in de patiënt blaast en hoe de patiënt de lucht weer kwijt raakt bij uitademing !
De verpleegkundige in kwestie kon niet gezond meer nadenken en kon eigenlijk alleen maar volgens protocol handelen. Protocollen halen het nadenken weg uit het systeem van de verpleging en maakt verpleegkundigen dom en doet de patiënt schade !
Ze kunnen handig zijn als richtlijn, maar niet als een dwingend iets wat je MOET opvolgen.
Waarom heeft men deze ballon ontwikkeld...omdat veel mensen niet konden omgaan met de "waterset ". Zo een self inflating bag heeft wel 1 voordeel.... als er te weinig flow is , komt de ballon toch weer in zijn ontspanfase terug zodat je de patiënt toch lucht kan geven als er geen flow van zuurstof en of perslucht is in het ziekenhuis.
Maar het is verschrikkelijk dom om de waterset uit te bannen uit de IC.

Maar dit was een te groot zijspoor waar ik in belande. 

De mens moet eens goed gaan nadenken wat nu echt belangrijk voor hem is !
Dat zit niet in het HEBBEN van spullen.  En als je spullen koopt, zorg ervoor dat het zinvol is.
Alleen kunst is iets waarvan ik zeg..... dat mag wel gemaakt worden om mensen te ontroeren of juist enthousiast te maken voor de kunstuiting. Meestal is kunst niet iets waar natuur en aarde grote nadelen aan overhoudt.

Maar alles wat met het HEBBEN en KOPEN te maken heeft, daar moet eens goed naar gekeken te worden. Wat is het nu wat de mens echt gelukkig maakt !?
10 keer per jaar vliegen naar Spanje om in de zon zoveel mogelijk melanomen te krijgen ???
 De mens mag wel eens leren bescheiden te leven op deze aarde.
Want de aarde en de natuur slaan op een vernietigende manier terug als men doorgaat met leven zoals nu in westerse economieën geleefd wordt !
De opwarming die we nu meemaken en de gevolgen die het heeft... meer stormen, meer regen , meer droogte...... dat gaat alleen maar veel erger worden en met een ongelofelijke snelheid !
Er zijn alarmerende zaken genoeg die elke paar maanden benoemd worden in op het internet waar je het nieuws kan lezen. Maar bij de mens speelt gewenning ook al snel een rol.
Net zoals de oorlog in Oekraïne...  in het begin is er veel aandacht voor en grote krantenkoppen en dagelijks groots in het nieuws.  Maar nu we bijna een jaar verder zijn zijn we de oorlog al bijna gewend. Zo is het ook met natuurrampen.... in het begin is er de schrik. Na een paar rampen en of nieuws over grote droogte.... is het voor de mens al geen groot nieuws meer na een paar maanden en gaan we zonder na te denken weer met zijn allen naar de wintersport.
Alleen de gebieden waar eerst sneeuw lag.... veranderen. Dus gaan we straks minder naar Frankrijk en de Alpenlanden en meer naar Scandinavië.
 
 
 
 

 
Heleen Ekker
redacteur Klimaat en Energie


Sinds het begin van de satellietmetingen in de jaren 70 heeft er nooit zo weinig zee-ijs rond Antarctica gelegen als nu. Terwijl het zomerseizoen er nog niet voorbij is, is het record al gebroken, meldt het National Snow and Ice Data Center.

Het gebied dat met zee-ijs is bedekt, is geslonken tot ongeveer 1,9 miljoen vierkante kilometer. Daardoor is een groot deel van de oceaan rond het vasteland van Antarctica op dit moment ijsvrij.

De hoeveelheid zee-ijs op zowel de Noordpool als bij de Zuidpool wordt nauwlettend in de gaten gehouden door klimaatwetenschappers. Toch is het te vroeg om te zeggen of de huidige ontwikkelingen rond Antarctica zorgelijk zijn en duiden op een versnelling van het smelten. Het nieuwe record kan namelijk ook zijn veroorzaakt door natuurlijke variaties.

Verschil Noord- en Zuidpool

Tot voor kort smolt vooral het ijs op de Noordpool steeds verder; sinds het begin van de metingen is daar de oppervlakte van het zee-ijs met ongeveer de helft afgenomen. Ook is het ijs er nu minder dik. Als je de dikte en het oppervlak combineert, dan is ongeveer 75 procent van alle zee-ijs daar verdwenen.

Dit veroorzaakt overigens geen zeespiegelstijging, omdat dat ijs drijft op de Noordelijke IJszee. Wel leidt het ertoe dat zonnestraling minder door het ijs wordt weerkaatst, en in plaats daarvan het oceaanwater opwarmt. Dit is een van de oorzaken waardoor dit gebied (veel) sneller opwarmt dan de rest van de wereld.

Rond Antarctica bleef de hoeveelheid zee-ijs lange tijd nagenoeg op peil. In de winter werd zelfs enkele jaren geleden een maximumrecord gebroken. Er zijn dan ook veel factoren van invloed op de hoeveelheid zee-ijs rond Antarctica, zegt klimaatwetenschapper Richard Bintanja van de Rijksuniversiteit Groningen en het KNMI. "Het is een complex vraagstuk, waardoor lastig te zeggen valt of deze situatie onrustbarend is."

Naast de opwarming van de aarde, veroorzaakt door de uitstoot van broeikasgassen, zijn hier nog andere processen van invloed. Zoals de interactie van de luchtcirculatie rondom Antarctica met de stratosfeer en zelfs de hoeveelheid ozon. Bintanja: "Al deze effecten spelen een rol, en ze hebben allemaal invloed op de hoeveelheid zee-ijs rond Antarctica. Daardoor kunnen we niet uitsluiten dat dit laagterecord veroorzaakt is door natuurlijke variabiliteit."

IJsplaten

Wel is het zo dat de hoeveelheid zee-ijs van invloed is op de ijsplaten die Antarctica omringen. IJsplaten fungeren als een soort plug of kurk en houden gletsjers op het vasteland als het ware tegen. Als ook die ijsplaten verdwijnen, kunnen gletsjers sneller in zee stromen, verwachten wetenschappers. Zee-ijs zorgt ervoor dat de ijsplaten minder in contact komen met golfslag.

"Zee-ijs heeft een fijne eigenschap, namelijk dat het golven dempt", zegt Bintanja. "Ik ben er een paar keer geweest, en was altijd blij als we door een gebied met zee-ijs voeren, want dan waren er minder hoge golven." Zee-ijs is een paar meter dik bevroren zeewater, dat grote verschillen laat zien in zomer en winter. De ijsplaten, die vastzitten aan het vasteland, zijn geregeld een paar honderd meter tot zelfs een kilometer dik.

Deze ijsplaten zijn overigens kwetsbaarder bij een verdere opwarming van de aarde dan eerder werd gedacht, concludeerden onderzoekers van de TU Delft en de Universiteit Utrecht vorige maand in een studie. Uit hun bevindingen blijkt dat er sneller meren van smeltwater op die ijsplaten kunnen ontstaan. En dergelijke meren zijn slecht nieuws. Als een ijsplaat scheuren vertoont, kan het water uit die meren in de scheuren stromen en de ijsplaat in korte tijd versplinteren. Ruim 60 procent van de ijsplaten op Antarctica heeft zulke scheuren. Als er overal smeltmeren ontstaan, kunnen die dus mogelijk sneller opbreken.