woensdag 1 maart 2023

Zondag 26 februari 2023............................ de kaapse bossen en aanmelding Expertisecentrum voor euthanasie.

       Ik zit teveel thuis, de oorzaak is de vermoeidheid die steeds erger wordt en daarbij ook het feit dat je daardoor depressiever wordt.
Ik heb ook niet meer de drive om er zelf op uit te gaan.
Gelukkig heeft mijn ex collega en vriendin dezelfde interesse en spreken we af om ergens naar toe te gaan.
Deze keer gingen we naar de Kaapse bossen.
In de herfst zijn dit mooie bossen voor paddenstoelen.  In de winter zijn die er niet veel. IK hoop dat er dan wel slijmzwammen zijn. Maar die komen niet in alle bossen voor blijkbaar.
Zo is dat ook het geval bij de Kaapse bossen helaas.

Het was in de ochtend ook echt behoorlijk koud en we hoopten Ijshaar te vinden, maar helaas niet gevonden.



Slijmzwammen zitten vaak aan de onderkant van boomstammen die op de grond liggen.
Soms vind je daar ook paddenstoelen, zoals dit Zwaveklkopje. Natuurlijk kun je zo ook je sporen "kwijtraken " zonder dat de wind er vat op heeft. Maar slim lijkt het mij niet.
Als je de foto goed uitvergroot zie je veel kleine beestjes zitten verscholen tussen de lamellen. Het lijken springstaartjes te zijn.







Soms vind je dan ook mooie dingen, zoals deze Zwavelkopjes die nog heel erg jong zijn.







Soms vind je een stronk waarbij je mooi de schimmeldraden ( Mycelium strengen ) kan zien lopen.
Bijzonder. Zeker als je nagaat dat de schimmels eerder ontstaan zijn dan de planten !!








Oude varen bladeren met rijp er op. Nou, rijp, het zijn eerder ijskristallen.







Als je de foto vergroot  ( er op klikken of dubbelklikken ), dan zie je de ijskristallen beter !










Ook in de gaatjes van deze Wijdporiekurkzwam zie je ook de ijskristallen zitten. Daar kunnen de zwammen blijkbaar tegen. Knap van de natuur !







Hoewel de meeste zwammen wit zijn, zijn er ook zwammen met kleur zoals deze kopergroene zwam.








Als je het schors weg haalt van een dode boomstam zie je zelfs dat het aan de binnenkant van het schors ijs vormt.






Dit is de fietszadelzwam :)    Tenminste...zo ziet hij er uit !  Maar het is een Berkenzwam. Deze heeft de vorm van een fietszadel !  Mocht u ooit uw zadel kwijt zijn, struin even door het bos !








Een Wijdporiekurkzwam. Je ziet ze niet veel.






Een Troskalknetje in plasmodiale fase. De wijdporiekurkhoutzwam is ws niet lekker, want er lopen geen tentakels van het Troskalknetje naar de witte zwam. Alhoewel het dikke lichaam zich wel bevind op een wijdporiezwam aan de bovenkant.







Guttatie-druppels op een mycelium.  Guttatie is het verschijnsel dat planten vocht met daarin opgeloste stoffen 'uitzweten'. De wortels van een plant nemen water en mineralen uit de bodem op. Maar niet alleen planten doen dat, maar ook het schimmelrijk !







Dit jaar voor het eerst de Winterhoutzwam gezien., Rare is, de jaren ervoor nooit eentje gezien, En nu al een paar keer in verschillende bossen.  Dit exemplaar is al wat ouder.









Geen idee hoe deze zwam heet. Kan hem niet vinden. Maar het lijkt net Nogaut.  Hier zitten ook guttatie druppels op de zwam.








In een spechten-gat zag ik ineens wat hangen. het is een Boomklever... die de winter niet overleeft heeft.







Wat meer vergroot zie je hoe mooi het vogeltje is. Het is een schuwe vogel. Vaak als je een poosje stil blijft zitten zie je ze op en neer de bast van de boom bewegen. Vandaar de naam  "Boomklever ".







En alweer een Troskalknetje. Dit is de plasmoidale fase waarbij de zwam zich kan voortbewegen ( kruipen zoals een Amoebe ) op zoek naar voedsel.







De zon warmt het bos op en het mos ziet al zo groen als gras. Het lijkt net een grastapijt in het bos, maar het merendeel is Sterremos.







Een prachtig zacht tapijt in het bos.






Een Scherpe schelpzwam op een stomp van een beuk.







De sporen van de letterzetter !  Prachtig eigenlijk ! ( maar niet voor de dennen )







Schaduw en licht in het bos.







De Kaapse bossen zijn mooi om in te wandelen. Maar voor slijmzwammen is het niet geschikt denk ik, komt mede denk ik omdat het hoger ligt ( Utrechtse heuvelrug . ijstijd ). Omdat het een te droog bos is voor de zwammen.





Expertisecentrum voor euthanasie.

Gisteren werd ik gebeld door het Expertise centrum voor euthanasie. Poosje gesproken met een vrouw van de administratie. Zij had mijn 36 pagina's tellende relaas gelezen. Ze belde omdat ik mij opnieuw moest aanmelden. De mensen welke ik aangeschreven heb, hebben het stuk ook inmiddels. Toch wel snel gegaan dus. 
Afgelopen vrijdag bij de huisarts geweest en in plaats van een belafspraak heb ik er een fysieke afspraak van gemaakt. Een tijd gesproken met hem. Hij wil geen euthanasie geven omdat de levenseinde kliniek mij in 2017 heeft afgewezen voor euthanasie. En heb hem verteld dat er toch bij een aantal mensen weerstand is als ik stop met eten en drinken. De huisarts zou mij ook aanmelden bij de levenseinde kliniek ( expertise centrum voor euthanasie heet het tegenwoordig ). Ook verteld dat  huisdieren beter behandeld worden dan mensen. Zij krijgen wel snel euthanasie en men kan het daarin vinden in Nederland.

Alleen ging de huisarts eerst een week op vakantie. Want de dame van de administratie kon nog niets vinden van mijn huisarts. ( jammer genoeg ). En hij zou mijn dossier sturen naar hun.

Ik heb mij dus 28 februari 2023 weer aangemeld en bij de aanmelding ook veel bij geschreven.  Heb er bij gezet dat het proces voor mij niet langer dan een half jaar mag duren.