maandag 8 mei 2023

En wat nu ? Maandag 8 mei 2023.

Vanmorgen wakker geworden met een licht misselijk gevoel.
Wel goed geslapen, geen spierkrampen in mijn benen gelukkig.
ik hoop dat vandaag de urologe terug wilt bellen. Ik heb haar afgelopen vrijdag een mail gestuurd.
Ik ben vanmorgen maar gestart met een tbl Zofran 8 mg innemen tegen de misselijkheid. 
Heb er geen zin in om elke ochtend te braken en dan de ochtendmedicatie er daarna uit te braken, want dat zijn er nogal wat ! 


Ik had nog maar net de pil ingenomen met wat water en ging even zitten met wat drinken voor de tv, maar toen kwam het al. Gisteren een restje Chinees  gegeten, maar dat kwam er dus in de ochtend uit. En een vieze bittere smaak van de Zofran, bah. 
Baal !!  Toen ik klaar was en op de bank ging zitten om ochtend tv te kijken, werd ik alleen maar meer misselijk. Vanmorgen redde is het dus niet. Moest daarna nog een keer overgeven, waarbij het bakje nog maar net groot genoeg was. 
Geen goed begin van de dag…
Ik hoop dat de dag nog wel wat beter wordt. 


Op 28 april heeft de urologe mij gebeld over de uitslag van de CT scan, dat daar een steentje zit in de re urineleider en hopen dat ik hem spontaan loos.
Er was ook nog een bloed aanvraag, met de vraag of ik die nog moest laten prikken, want mijn nierfunctie was toch slecht.
Ze wilde wel dat ik het liet prikken.
 
 
VERGEETACHTIGHEID, DAT HOORT OOK BIJ DE KLACHTEN. BLIJKT DAT IK AL DEELS WAT GESCHREVEN HAD OVER DE BLOEDUITSLAGEN DE VORIGE KEER.


De klachten die je krijgt als je nieren het slecht doen en je zelf langzaam vergiftigd wordt:
Er bestaan veel verschillende symptomen en klachten die kunnen wijzen op nierschade. Mogelijke symptomen van nierschade zijn bijvoorbeeld:
Gevonden op de site :

Bij nierschade ontstaan pas laat klachten

In het begin merk je weinig van nierschade. Meestal ontstaan pas klachten als de nieren al sterk achteruit zijn gegaan.

2. Bloedarmoede bij nierschade

De nieren zijn betrokken bij de aanmaak van nieuwe rode bloedcellen. Bij nierschade kan een tekort aan rode bloedcellen ontstaan. Dit heet bloedarmoede. Door de bloedarmoede kun je je (extra) moe en lusteloos voelen.

3. Eiwit in de urine

Door nierschade kunnen er eiwitten in de urine terechtkomen. Die moeten eigenlijk in het bloed blijven. Op deze manier verliest het lichaam belangrijke eiwitten. Je krijgt klachten als je grote hoeveelheden eiwitten via de urine verliest.

4. Hoge bloeddruk bij nierschade

Hoge bloeddruk is een oorzaak maar ook een gevolg van chronische nierschade.

5. Jeuk bij nierschade

Als je nieren niet goed werken, kun je last krijgen van jeuk. Dit is een klacht die veel voorkomt bij ernstige nierschade en nierfalen. De jeuk kan verschillende oorzaken hebben.

6. Jicht bij nierschade

Bij jicht zit er een pijnlijke ontsteking in een gewricht. Meestal in de grote teen of voet. Jicht kan een gevolg zijn van nierschade.

7. Misselijkheid bij nierschade

Misselijkheid kan ontstaan als de nieren heel slecht werken: minder dan 20%. Er blijven dan veel afvalstoffen achter in je bloed.

8. Restless legs bij nierschade

Een slechte nierfunctie kan leiden tot restless legs (rusteloze benen). De benen kriebelen en zijn onrustig. Je kunt je benen niet goed stilhouden.

9. Seksuele problemen bij nierschade

Als je nieren niet goed werken, kan dit tot seksuele problemen leiden. Door nierschade kun je misschien minder van seks en intimiteit genieten.

10. Slaapapneu bij nierschade

Slaapapneu komt best vaak voor bij mensen met nierschade. Vooral bij mensen die dialyseren.

11. Spierkramp bij nierschade

Spierkramp in armen en benen komt veel voor bij nierschade. Vooral ’s nachts.

12. Te veel kalium in het bloed

Bij nierschade blijft er te veel kalium achter in het lichaam. Dat kan verschillende klachten veroorzaken.

13. Uitdroging

Je lichaam kan uitdrogen als je een periode moet overgeven of diarree hebt. Dat gebeurt sneller als de nieren niet goed werken. Door uitdroging kan de nierschade ook snel verergeren.

14. Vatbaarheid voor infecties

Bij chronische nierschade werkt het afweersysteem minder goed. Je bent daardoor gevoeliger voor infecties.

15. Vermoeidheid bij chronische nierschade

Veel nierpatiƫnten krijgen te maken met vermoeidheid. Ook hebben ze minder energie. Er zijn verschillende zaken die bijdragen aan deze vermoeidheid. Zoals bloedarmoede, ijzergebrek en ophoping van afvalstoffen in het bloed.

16. Verzuring van het bloed

Beschadigde nieren zijn niet goed in staat om zure stoffen uit het bloed te filteren. Dan verzuurt het bloed. Dit heet metabole acidose.

17. Vochtophoping bij nierschade

Als je nierschade hebt, houdt je lichaam meer vocht vast.

18. Zenuwpijn bij nierschade

Sommige nierpatiƫnten hebben zenuwpijn (neuropatische pijn). Die ontstaat door schade aan de zenuwen.

19. Zwakke botten door nierschade

Calcium, fosfaat, vitamine D en het bijschildklierhormoon PTH zijn nodig voor sterke botten. De nieren zorgen voor de juiste hoeveelheid van deze stoffen in het lichaam. Bij nierschade lukt dat niet meer. Daardoor verzwakken de botten. Dit heet renale osteodystrofie.De dagen erna had ik niet de puf om naar het ziekenhuis te gaan want plaste elke dag wel een steentje uit !
Pas de 3e mail heb ik bloed laten prikken.
Ik werd op 4 mei gebeld door iemand ( ik dacht de poli urologie ) die mij vragen ging stellen, wie de opdrachtgever was van de bloedaanvraag  en of ik opgenomen was geweest etc.  Ook of ik nog klachten had. 
Raar telefoontje....alsof ze hun administratie niet op orde hebben daar....Weinig mail van de urologe terug.
Dus ik heb maar gebeld naar de poli urologie.
En ja hoor..... dezelfde ellende als een paar jaar geleden.

Ik wil graag een korte termijn een afspraak met de urologe hebben
Waarom ik dit wilde ?  Omdat mijn nierfunctie in elkaar gedonderd is.
De poli ass kon mij vertellen dat dit wel vaker gebeurde na steenlozing.
Toen vertelde ik van het verhaal....dat iemand mij belde , waarom ik bloed had laten prikken en wie de opdrachtgever was etc.  De poli ass vertelde mij dat dit een uroloog was geweest.
Nou zei ik.... dan vind ik het nog erger, want hij vertelde niet wat de uitslagen waren !!  En dat ik na dit telefoontje nieuwsgierig was geworden en zag dat mijn eGR 14 was ( rijp voor dialyse ) en mijn kreatinine verdubbeld was !!!
Dat ik dit toch wel uitslagen vond om een afspraak te maken ( of krijgen ) bij de urologe.
 
 
 de 5 nierstenen

 
 
 
 
 
 Krijg oedeem aan mijn benen

 


Hij ging het bespreken met de urologe.  Ik zei, als je dat toch doet, misschien kun je vragen of zij mij even belt ? Maar dat ging niet gebeuren, wie denk ik wel dat ik was ?
Ik vertelde dat ik bijna 40 jaar in het ziekenhuis gewerkt had en dat ik nog nooit zo een slechte nierfunctie heb gehad nadat ik stenen geloosd heb.
Kortom...het werd weer herrie, zoals altijd daar.

Ik de huisarts een bericht gestuurd met het hele voorval en werd binnen 5 minuten teruggebeld door de poli ass met een afspraak over een week.
Je moet dus arts zijn om beweging te krijgen daar.  Schijtzooi dat ziekenhuis.

Ik had volgens de huisarts moeten vertellen over de levenseinde kliniek en dat dit belangrijk was op korte termijn.
Dat vind ik een beetje onzin. Ik hoef toch niet alles te vertellen aan zo een poli assistent ?
Beetje privacy zou fijn zijn !

En ik had van de plaatsvervangende huisarts Zofran tbl gekregen dacht ik, terwijl ik om smelt tabletten gevraagd had.  Dat bleek dus een fout bij de apotheek. Die hebben onder het mom van... smelttabletten zijn lastig te verkrijgen .... mij gewone tbl gegeven, zonder erbij te zeggen dat ze dat gedaan hebben !
Fout van hun dus....niet netjes !   hoe bedoel je, de gezondheidszorg is een puinbak geworden.