woensdag 5 juli 2023

Code rood ! De natuur houdt van verandering en gooit er eens een zomerstorm tussendoor............ windkracht 11 gemeten............... Woensdag 5 juli 2023.

      Zover ik kan herinneren heb ik nog nooit een zomerstorm meegemaakt. Maar in juli 2015 schijnt er ook eentje geweest te zijn, dus het ligt meer aan mijn geheugen dat faalt, of het heeft geen indruk gemaakt.

 

Ten eerste..... wat een schade overal !  Ik wil de mensen sterkte wensen die schade en ernstige overlast hebben gehad van deze storm.
Losgeslagen woonboten... bomen op auto's, zoveel daken en huizen beschadigd !
Al de strandhuisjes en caravans, zoveel schade.  Dan mag ik mij bedenken wat een mazzel ik heb met een paar afgebroken takken van de vlinderstruik en stokrozen.


Als ik in de wijk loop, dan zie ik de wegen bezaaid met grote en dunne takken.
Het lijkt wel een oorlogsgebied. Dat zeggen we vaak, maar als je naar de oorlog kijkt in Oekraine, dan verbleekt die verwijzing, want wat daar gebeurt is gewoon een ramp voor de mensen die er wonen.

De storm van vandaag hadden ze wel voorspeld.  Alleen hadden ze eerder kunnen weten dat het een zware storm kon worden zoals deze site ruim van tevoren aan gaf.

https://www.onweer-online.nl/forum/topic/48108/stormkansen-5-juli-2023/

Deze site had ik een keer van Robert gekregen als je goed de weer extremen wilt weten.
Sindsdien kijk ik erop als het KNMI zwaar weer voorspeld.

Vanwege de voorspellingen ben ik gisteren het dak op geweest om mijn kachelpijp in te korten.
Ik heb de kachelpijp extra lang gemaakt om zodoende zo min mogelijk overlast te geven aan mijn buren.
Maar als ze windsnelheden van 140 km/uur voorspellen dan maak ik hem een stukje korter om schade tegen te gaan.
En aangezien het de 1e keer was waar ik 2 ladders op moest met de linker hand waar alleen de duim en wijsvinger het nog doen, was het best wel een beetje spannend of alles goed zou gaan.
Maar het viel mij reuze mee.
Gelijk de schoorsteen geveegd, hoef ik dat van de herfst niet te doen.
Ik had verwacht dat ik dat niet meer zou meemaken, maar mijn gevoel zegt dat ik het wel mee ga maken, het begin van het stookseizoen.

Gister wel weer niersteen kolieken gehad waarvoor ik toch diclofenac heb moeten gebruiken en morfine zetpillen. Ik plas tegenwoordig wel de steentjes uit. De laatste keren zit de pijn ook rechts, terwijl het daarvoor altijd van de linker nier afkomstig was.  Ik denk dat de ureter ( urineleider tussen de nier en de blaas ) aan de rechter nier er beter uit ziet, omdat ik de andere jaren het altijd vanuit de linker nier kwam.
De rechter urineleider is nog redelijk ongeschonden en heeft men minder met draden / scopen zitten te poeren dan de linker urineleider.
Ergste koliek pijn is over, maar het rommelt nog steeds in dat gebied, dus ben thuis gebleven vandaag.
En morgen psychomotoriek is denk ik ook niet wijs.
Ga wel naar creatieve therapie morgen.


Maar de storm !

Dat begon al redelijk vroeg.
Rond een uur of 9 begon het met vlagen best te spoken.
En rond 10 uur appte de buurvrouw of het niet beter was dat ik de auto een stukje terug zou rijden van de bomenrij af waar hij geparkeerd stond. Dat was een goed idee van haar en heb de auto op een plekje gezet waar geen bomen-dreiging was.
Maar toen ik dus buiten kwam zag ik dat er overal Amerikaanse eiken waren omgevallen of afgebroken.
De wegen waren bezaaid met afgebroken takken etc.
Ik had de kliko 's van de buurvrouw ook op hun kant gelegd, omdat ze van zichzelf begonnen te rijden.

Ik liep nog een stukje verder om te kijken hoe het in de rest van de wijk was...maar zag toen dat er veel bomen afgebroken waren en dat de weg bezaaid lag met takken.

op de "rotonde " lag een afgebroken Amerikaanse eik !




Mijn auto op een andere plek gezet, zodat er geen bomen op konden vallen.




De buurvrouw heeft haar auto's een stuk achteruit gezet, beetje verderaf van de bomen vandaan.




 Echt een depressie precies boven Nederland.





En de stroom viel ook nog uit !  Was te zien oa op "downdetector ".





Mijn Barometer liet mooi de diepe depressie zien, en hoe snel dat ook weer weg ging.



In het plantsoen een afgebroken Amerikaanse eik.





Niet zo een goede foto. Maar dit is de Amerikaanse eik die mijn huis bedreigd. Hij staat al redelijk schuin. Gelukkig stond ie een beetje in de luwte. De boom daar achter was wel ongevallen.





De A. Eik even achter de eik dicht bij mijn huis. Deze stond dus minder in de luwte en is om gegaan.




https://nos.nl/liveblog/2481528-storm-afgezwakt-en-trekt-richting-noorden-staatsbosbeheer-blijf-na-storm-in-open-gebieden


 

Staatsbosbeheer: blijf na storm in open gebieden

Staatsbosbeheer waarschuwt recreanten om na de storm bossen in het stormgebied even te mijden. Takken kunnen nog afbreken en in sommige gebieden vinden opruimwerkzaamheden plaats. Om die reden zegt Staatsbosbeheer dat "bezoekers van harte welkom zijn in open natuurgebieden zoals de duinen, polders, uiterwaarden en heide. En uiteraard in bossen waar geen schade is."

Volgens de dienst blijkt uit een eerste inventarisatie dat de schade het grootst is in de natuurgebieden tussen Haarlem en Amsterdam. Op landgoed Elswout zijn twintig grote bomen met wortel en al omgewaaid. Ook in het Diemerbos zijn bomen omgewaaid.

De schade is heel lokaal. Verderop, in de kop van Noord-Holland, is nagenoeg geen schade.


Van de NOS site:

https://nos.nl/artikel/2481525-knmi-code-rood-voor-noord-holland-friesland-flevoland-en-ijsselmeergebied

 

NOS NieuwsAangepast

KNMI: code rood voor Noord-Holland, Friesland, Flevoland en IJsselmeergebied

 


 

Het KNMI heeft weercode rood afgegeven voor Noord-Holland, Friesland, Flevoland en het IJsselmeergebied voor storm Poly. In de rest van het land geldt code oranje en code geel. Rijkswaterstaat roept mensen op om de reis uit te stellen als dat mogelijk is, vanwege zware windstoten.

Weerplaza meldt dat het om de zwaarste zomerstorm ooit gemeten gaat. In IJmuiden is windkracht 11 gemeten. De zwaarste windstoot daar was 146 kilometer per uur. Zeer zware zomerstormen zijn uniek. Op 25 juli 2015 werd de laatste gemeten.

In de rode provincies komen deze ochtend zeer zware windstoten voor, waarschuwt de weerdienst. Dan gaat het om windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur. Op het IJsselmeer kunnen windstoten oplopen tot 130 kilometer per uur.

In Overijssel, Drenthe, Zuid-Holland, Groningen en het Waddengebied geldt code oranje. In de rest van het land code geel. De windstoten in deze delen van het land liggen tussen de 75 en 100 kilometer per uur. Aan het begin van de middag neemt de wind weer af. De wind waait uit het westen.

Het KNMI waarschuwt voor "aanzienlijke schade en zeer gevaarlijke situaties als gevolg van omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen".

Op meerdere snelwegen is er hinder vanwege takken die op de weg zijn gewaaid, meldt Rijkswaterstaat. In het noorden van het land is het treinverkeer stilgelegd. Op Schiphol zijn ruim 300 vluchten geschrapt.

 

 

 Van de NOS site:

https://nos.nl/artikel/2481548-waarom-zo-laat-naar-code-rood-pas-om-07-00-uur-duidelijk-hoe-erg-het-werd 

 

NOS Nieuws

Waarom zo laat naar code rood? 'Pas om 07.00 uur duidelijk hoe erg het werd'

Van een code geel met zware windstoten explodeerde storm Poly vannacht naar de zwaarste zomerstorm ooit gemeten. Het KNMI gaf vannacht code oranje, en pas vanochtend code rood af. Om 07.52 uur, midden in de spits, verscheen de melding op Twitter en bij persbureau ANP. Ook volgens het KNMI zelf was dat ongebruikelijk laat, maar daar waren goede redenen voor.

Rob Sluijter, programmamanager Early Warning Centre bij het KNMI, legt uit hoe er gedurende de nacht steeds meer inzicht kwam in hoe de storm zich ontwikkelde. Er lag een worstcasescenario waarin het systeem zich tot een zeer zware storm boven Nederland zou ontwikkelen, maar die kans leek op dat moment niet zo groot. "Er waren ook modellen waarin er vrij weinig gebeurde."

Een heel team van onder anderen experts op het gebied van weermodellen en en meteorologen nam gisteravond op basis van de verwachtingen het besluit de verwachting op code geel te houden. "In de loop van de nacht komen er dan nieuwe mensen binnen en nieuwe modellen. We zagen dat het steeds erger werd. Dus rond 03.00 uur zijn we naar code oranje opgeschaald. Op dat moment was er nog steeds geen sprake van dat worstcasescenario. De modellen zaten op één lijn."

 

 

 

Schade door storm Poly in beeld








De nieuwe reclame van Mercedes




Wat erg voor de bezitters van huisjes en caravans aan zee !!




Zonnig Vlieland in oog van de storm

Een foto van Vlieland, rond het middaguur. Bijna ongelooflijk voor wie de beelden uit andere delen van het land ziet. Het Waddeneiland bevindt zich even in het oog van de storm, meldt Omrop Fryslân. Campinggasten zetten nog een paar haringen bij, verder zitten ze allemaal binnen in hun tenten te wachten op wat komen gaat. Vanmiddag worden ook op Vlieland windstoten tot 120 kilometer per uur verwacht. Tussen 14.00 en 16.00 uur geldt code oranje.


 






Dat veranderde rond 07.00 uur vanochtend, toen bleek dat het systeem zich rap ontwikkelde tot een zeer zware storm. "Op dat moment hadden we nog een uur voordat dat zou gebeuren. Toen hebben we besloten om code rood af te geven. Normaal zijn we daar zuinig mee, maar gezien de verwachte gevolgen is daar wel voor gekozen."

Normaliter wordt code rood pas afgekondigd na overleg met een aantal andere partijen, zoals Rijkswaterstaat. Daar was nu geen tijd voor. "Er is een noodremprocedure voor dit soort gevallen. Dit was zo'n explosief systeempje dat het niet anders kon."

Sluijter wijst erop dat het KNMI gisteravond wel heeft gewaarschuwd dat de mogelijkheid er was dat er opgeschaald zou moeten worden. "En dat bleek dus inderdaad nodig."

Vanuit commerciële weerbedrijven klinkt er kritiek, onder meer in het AD. Het KNMI zou veel te laat code rood hebben afgegeven. Sluijter is het daar niet mee eens. "Wij geven pas code rood af als we er echt zeker van zijn dat het weer een grote impact gaat hebben. Als we code rood uitgeven als de storm er nog niet eens is, loop je het risico dat het enorm meevalt. Dus we hebben echt gewacht tot we heel veel wind boven de Noordzee zagen en uit de weermodellen bleek dat dit een heel zware storm zou kunnen worden. Toen bleef er nog maar 1 à 2 uur over voordat de storm Nederland bereikte. Dat was een vrij korte tijd."

 

 

 

Op nu.nl

https://www.nu.nl/storm-eunice/6270982/zon-zeer-zware-storm-komt-maar-eens-per-tien-jaar-voor.html 

Door Lieve Wils

De zeer zware storm Poly is een zeldzaamheid in Nederland. Zo'n storm komt ruim één keer in de tien jaar voor en in de zomer zijn ze nog zeldzamer. Poly is zelfs de zwaarste zomerstorm ooit gemeten.

Het komt niet vaak voor dat het KNMI het zwaarste weeralarm, code rood, afgeeft. Dat gebeurt gemiddeld een of twee keer per jaar. Dit jaar is het de eerste keer.

In de weerberichten en weerrapporten noemt het KNMI Poly een "zeer zware storm". Dit geldt wanneer minstens een uur lang windkracht 11 wordt gemeten. Daarbij moet de gemiddelde snelheid van de wind zeker tien minuten lang boven de 103 kilometer per uur uit komen.

In 1911 begon KNMI met het rapporteren van de stormen in Nederland. Sindsdien passeerden in totaal veertien stormen met windkracht 11 of meer ons land, blijkt uit cijfers van het weerinstituut. Op 7 september 1944 werd zelfs windkracht 12 gemeten.

Tijdens storm Poly werd voor het eerst in de zomer windkracht 11 gemeten. Alle andere dertien stormen vonden plaats in de lente, herfst of winter.


 
 stormen waarbij windkracht 11 of hoger gemeten werd.

KNMI ziet boven land geen toename in aantal 'zeer zware stormen'

Het aantal stormen verschilt per periode van dertig jaar. Dit is de tijdspanne die het KNMI hanteert om het gemiddelde klimaat te kunnen berekenen en te beoordelen in hoeverre dat verandert.

Tijdens de afgelopen meetperiodes zag het weerinstituut boven land geen toename in het aantal stormen van windkracht 11 of hoger. Volgens het KNMI neemt de windsnelheid boven land juist iets af door "verruwing van het landschap", door bijvoorbeeld de komst van hoge gebouwen.

Boven zee zijn minder goede metingen beschikbaar. Maar op basis van luchtdrukmetingen lijkt het aantal stormen daar toe te nemen en weer af te nemen over periodes van enkele tientallen jaren.

Wat betekenen alle codes?

Het KNMI geeft de kleurcodes groen, geel, oranje en rood af om de impact van het weer aan te geven. Dat gebeurt voor allerlei windtypes, neerslag, temperatuur en onweersbuien.

Code groen betekent dat er geen bijzonderheden zijn. Bij code geel wordt gewaarschuwd voor mogelijk gevaarlijk weer. Daarbij raadt het KNMI mensen aan op te letten als ze bijvoorbeeld met de auto onderweg zijn. De code kan zo'n 48 uur van tevoren worden afgegeven.

Met code oranje waarschuwt het weerinstituut voor gevaarlijk of extreem weer, waarbij de kans op schade, letsel of overlast groot is. Het KNMI kan de code kan 24 uur van tevoren afgeven.

Bij rood verwachten de meteorologen extreem weer, zoals bij Poly. Daarbij kan het weer volgens het instituut voor "zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij ontwrichtend kan zijn".